UPLG: het wordt spannend voor de toekomst van de Kromme Rijncorridor

Saskia Littooij 06-02-2024

De provincie heeft op verzoek van het rijk een mooi plan gemaakt voor haar landelijk gebied: het Utrechts Programma Landelijk Gebied (UPLG). De aanleiding voor het verzoek was aanvankelijk de stikstofproblematiek, maar werd later verbreed naar andere thema’s, waaronder klimaat, water en bodem.

Voor de Kromme Rijncorridor lijkt het UPLG veel kansen te bieden. Zo wordt het project Kromme Rijn Linie Landschap prioritair aangepakt. Dit project moet er voor zorgen dat de ontwikkeling van woningbouw gelijk op gaat met de ontwikkeling van groen en van recreatiemogelijkheden. De Kromme Rijncorridor wordt omgeven door de gemeenten Zeist, De Bilt, Utrecht, Bunnik en Utrechtse Heuvelrug. Deze gemeenten hebben allemaal woningbouwplannen. Het is dus ook van belang dat in de Kromme Rijncorridor het groen en de (extensieve) recreatiemogelijkheden versterkt worden.

De werkgroep Kromme Rijncorridor is goed betrokken bij de aanpak van dit Kromme Rijn Linie Landschap. Een ander belangrijk project van het UPLG is de Utrechtse Heuvelrug. In dat project komt aan de orde de versterking van de natuur, de ontwikkeling van een natuurinclusieve landbouw en “water en bodem sturend”. Ook dit project biedt kansen voor de Kromme Rijncorridor en ook hierbij is de werkgroep Kromme Rijncorridor goed betrokken.

Waarom wordt het nu spannend? Om twee redenen: geld en medewerking van de boeren.

  1. Eerst maar het geld. Recent maakte minister Van der Wal bekend dat ze €284 miljoen beschikbaar wil stellen voor een eerste fase van de uitvoering van het UPLG. De spannende vraag is of het huidige parlement de besteding van dat bedrag wel gaat goedkeuren.
  2. En dan de boeren. In een eerdere blog heb ik betoogd dat de medewerking van de boeren essentieel is. Recent heeft het Stikstofcollectief Utrecht (een groot aantal Utrechtse boerenorganisaties) echter de boeren in Utrecht opgeroepen om niet mee te werken aan de gebiedsprocessen. Ze maken duidelijk dat ze er voorstander van zijn, maar alleen als er voldoende toekomstperspectief voor hen is en als het vertrouwen tussen hen en de overheid is hersteld.

Komt er daadwerkelijk geld beschikbaar en gaan de boeren meewerken? Heel spannend dus, ook voor de toekomst van de Kromme Rijncorridor!

Tekst: Herman Wierenga
Beeld: Kromme Rijncorridor

De inhoud van deze blogreeks in op eigen titel van de werkgroep Kromme Rijncorridor.

Afbeeldingen

Contact

Wij zijn dé beweging van duurzame denkers én doeners uit de gemeente Zeist.

Vragen of ideeën? Stuur ons een berichtje! Mail naar
info@samenduurzaamzeist.nl

Volg ons online 

         

 

 

Cookie-instellingen