Hier volgt een politiebericht.
De politie maakt bekend dat er in 2023 zeven geregistreerde verkeersongevallen hebben plaatsgevonden op de Bunsinglaan waarbij zeven doden zijn te betreuren.
De slachtoffers zijn een haas, een egel, een waterhoentje, een meerkoet, een wilde eend, een konijn en een grijze kat. Het laatste slachtoffer is verder niet geïdentificeerd.
De politie wijst er ook op dat er in het voorjaar daarnaast diverse aanrijdingen met padden hebben plaats gevonden (getuige de bloedsporen en de platgereden lijkjes). Die zijn niet verder door de politie geregistreerd of aangegeven.
Het aantal doden ten opzichte van voorgaande jaren is afgenomen. Volgens een woordvoerder van de politie is er geen verband met het handhavingsbeleid ter plaatse. Dat is er namelijk niet meer. De verbodsbepalingen worden massaal genegeerd, aldus de politie. Vanwege prioriteiten en personeelsgebrek – kan de politie niet anders dan de situatie gedogen.
Ecologen leggen een verband met de achteruitgang van de natuur en biodiversiteit in het gebied. Omdat er ten opzichte van de afgelopen decennia veel minder dieren zijn, neemt de kans op dergelijke ongevallen met dodelijke afloop af. Zij dringen dan ook aan op verder onderzoek naar de toestand van de biodiversiteit en de natuur in het gebied.
De werkgroep Kromme Rijncorridor wil daar niet op wachten en wil onmiddellijke afsluiting van de Bunsinglaan voor doorgaand gemotoriseerd verkeer. Iedere dode is er een te veel, aldus een woordvoerder van de werkgroep. Een verkeersdeskundige wijst erop dat afsluiting van de Bunsinglaan ook gevolgen heeft voor het doorgaand verkeer op de Tiendweg.
Tot zover het politiebericht.
Kunt u zich zo’n bericht voorstellen? Ik wel.
Ik verbaas me dat er op de voormalige boerenweggetjes nog gemotoriseerd verkeer wordt toegelaten, zeker in twee richtingen. Passerende voertuigen moeten de berm gebruiken om elkaar te passeren. Vooral het gemotoriseerd verkeer trapt op het gaspedaal. Dit soort weggetjes zijn niet bedoeld voor doorgaand verkeer. Ze zijn geschikt voor fietsers en wandelaars en die maken daar – zeker sinds de coronapandemie - massaal gebruik van.
Alle monumentale bomen op de Bunsinglaan en de Tiendweg hebben te lijden van aanrijdingen en wortelschade. Een aantal beuken is al gestorven, terwijl de 150 jaar oude inlandse eiken – mede door de droogte afgelopen jaren, het zwaar te verduren hebben.
Het wordt de hoogste tijd dat de gemeente in het belang van bomen, dieren en mensen eindelijk de juiste keuze maakt.
Tekst: Siert de Vos
Beeld: Siert de Vos & Samen Duurzaam Zeist
De inhoud van deze blog is op titel van de werkgroep Kromme Rijncorridor.