Stilstaand water maakt slimme combi’s nodig

Saskia Littooij 18-06-2024

In blog 8 (Eindejaars rally)* stond over het landbouw- en natuurbeleid een terugblik op 2023 en een vooruitblik op 2024. De situatie toen was als een wilde en woeste rivier. Met bootjes vol plannen, rechterlijke uitspraken en grote koffers met geld.

Soms kwamen ze elkaar tegen in verraderlijke stroomversnellingen. Als ik die vergelijking doortrek naar het heden zie ik die wilde rivier in stilstaand en troebel water veranderen.

Stilstaand water
De nieuwe regering wil wat betreft het landbouwbeleid ten strijde trekken naar Brussel en met de vuist op tafel slaan. Onder het mom dat Nederland zelf wel uitmaakt wat goed is, eist de regering dat internationale afspraken over o.a. bodem- en waterkwaliteit, natuur en biodiversiteit voor Nederland worden versoepeld. Want we zijn toch goed bezig; als we de normen gewoon wat oprekken, kunnen we toch gewoon doorgaan? Waarom spreken we niet af dat er geen problemen zijn? Met deze benaderingswijze komt de nieuwe regering in stilstaand water terecht.

De natuur als slachtoffer
De vooruitzichten van een toekomstgericht landbouwbeleid zijn weggeschreven in het hoofdlijnenakkoord. Van de ambities de natuur en biodiversiteit te herstellen is niets meer over. O.a. het “stikstoffonds” van 24,3 miljard euro van Minister Van der Wal is over boord gezet. De komende tijd is er één van alles zo-veel-mogelijk-bij-het-oude-laten. De natuur dreigt het slachtoffer te worden van deze beleidsveranderingen.

Kansen voor het Kromme Rijngebied
Gelukkig zijn er ook kansen. De 284 miljoen euro die zijn gereserveerd voor de eerste uitvoeringsplannen in het landelijk gebied in de Provincie Utrecht blijven naar verwachting beschikbaar. Daar kan het Kromme Rijngebied van profiteren, zeker als de Gemeente Zeist zich daar krachtig voor inzet. Door slimme combi’s ontstaan nieuwe mogelijkheden.

1. Door koppeling van het nieuwe Zeister biodiversiteitsplan aan het Provinciale uitvoeringsprogramma landelijk gebied (UPLG).
2. Zo’n combi is ook nodig en kan leiden tot succes voor de gebiedsontwikkeling.

Stationsgebied Driebergen/Zeist in samenhang met de Kromme Rijncorridor. En er zijn meer combi’s mogelijk. Wij blijven aandacht vragen voor de samenhang van de verschillende ontwikkelingen en pleiten voor slimme oplossingen.

Neem het initiatief
Ons advies aan de Gemeente Zeist: neem het initiatief en toon integrale verantwoordelijkheid.

Deze blog gaat nu met zomerreces. We leggen ons bootje even aan de kant. Maar ook vanaf de kant blijven we scherp en denken we mee.

Een goede zomer gewenst! Namens de werkgroep Kromme Rijncorridor.

*Lees hier blog 8 (Eindejaars rally).

Beeld //  Groen en waterrijk landschap via Unsplash
Tekst // Siert de Vos

Over deze column
Tussen Utrecht, De Bilt, Zeist, Bunnik en Odijk en Driebergen ligt een versnipperd en onbekend buitengebied. De werkgroep Kromme Rijncorridor zet zich in voor een integrale aanpak van biodiversiteit, klimaat, landbouw en recreatie in dit gebied. Wil je meer weten over de werkgroep Kromme Rijncorridor? Neem dan een kijkje op deze pagina.

Afbeeldingen

Contact

Wij zijn dé beweging van duurzame denkers én doeners uit de gemeente Zeist.

Vragen of ideeën? Stuur ons een berichtje! Mail naar
info@samenduurzaamzeist.nl

Volg ons online 

         

 

 

Cookie-instellingen