De ontwikkelingen kwamen dichterbij toen zoöloog en klimaatacJvist George Monbiot bij Wintergasten begin januari 2024 op bezoek was. Het programma van de VPRO - dat bijzondere mensen aan het woord laat en hen zelfgekozen TV en filmfragmenten laat vertonen.
Monbiot had het erover dat melk en vlees in de toekomst uit laboratoria komen en dat grasland en slachtdieren verdwijnen. “Melk wordt de typemachine van de 21ste eeuw,” zo zei hij in een interview de dag erna met Thomas Oudman van de Correspondent. “Als ik melkveehouder was, zou ik mijn bedrijf nú verkopen aan iemand die nog niet ziet wat eraan komt”.
Verre toekomstmuziek dacht ik. Bovendien: zou kweekvlees geen zelfde weg afleggen als de vleesvervangers die nu in de supermarkten worden aangeboden? Die blijken nauwelijks invloed te hebben op het vleesgebruik van de Nederlandse consument.
Half april zag ik tijdens het achtuur journaal een item over een kweekvlees proeverij van worst. De proevers waren lovend en de smaak zou niet van echt te onderscheiden zijn. De startup verwacht dat het nog 10 jaar duurt voordat de productie op gang komt. Ook verwacht de producent dat kwaliteit en prijs de vleesmarkt in belangrijke mate gaat verdringen.
Afgelopen weekend las ik een spraakmakend artikel op de opiniepagina van de Volkskrant, geschreven door Jan Lagendijk, emeritus hoogleraar klinische fysica. Hij stelt dat dankzij nieuwe fermentatietechnieken de intensieve veeteelt overbodig is en de natuur ruim baan krijgt, terwijl er melk en kaas in overvloed zijn. Het hele productieproces en het voedselsysteem gaat op de schop en Unilever zet daar nu al volop op in. Het klinkt onvoorstelbaar maar er is aangetoond – zo schreef hij - dat precisiefermentatie een hoeveelheid grond vrijmaakt gelijk aan het oppervlak van de Verenigde Staten, China en Australië samen.
Wat betekent dat voor de Kromme Rijncorridor? Daar wil ik het op zaterdag 18 mei graag met u over hebben tijdens een workshop op De Boswerf bij het evenement Samen Duurzaam Doen.
Tekst // Siert de Vos
Beeld // Leon Ephraïm via Unsplash