Meer biodiversiteit met de plannen van provincie Utrecht en de gemeente Zeist

Saskia Littooij 03-04-2024

In de Kromme Rijncorridor is het met name in de weilanden slecht gesteld met de biodiversiteit. Als werkgroep Kromme Rijncorridor zetten we er op in dat de biodiversiteit versterkt wordt. Groenblauwe dooradering zou daar bijvoorbeeld verbetering in kunnen brengen.

Groenblauwe dooradering is het netwerk van de natuurlijke elementen in het agrarische landschap. Door het weer in ere herstellen van sloten in combinatie met houtwallen en liefst ook bloemrijke graslanden zou lokaal de biodiversiteit versterkt kunnen worden. Dit vergt natuurlijk een andere, meer natuurvriendelijke, landbouw.

 

Meer natuur- en faunapassages nodig

Maar er zal meer moeten gebeuren om de biodiversiteit in “ons” gebied te versterken. Zo is de Kromme Rijncorridor een “flessenhals” voor een ecologische verbinding tussen de Langbroekerwetering en het Vechtplassengebied. Voor het realiseren van zo’n verbinding zullen meer natuur en meer faunapassages nodig zijn.

Verder wordt met name in het buitengebied van Zeist, ten behoeve van het waterpeil, vervuild water uit de Kromme Rijn aangevoerd. Als de kwel vanuit de Utrechtse Heuvelrug versterkt wordt, is er minder of liefst geen water uit de Kromme Rijn meer nodig. Dit zal een positief effect op de biodiversiteit hebben. 

 

Biodiversiteit versterken met de plannen van provincie Utrecht en de gemeente Zeist

Hoe krijgen we nu voor elkaar dat de biodiversiteit op deze manieren versterkt wordt?  Met plannen van de provincie Utrecht en de gemeente Zeist moet dat lukken.

Utrechts Programma Landelijk Gebied
De provincie Utrecht heeft op verzoek van het rijk het Utrechts Programma Landelijk Gebied (UPLG) ontwikkeld. Dit UPLG richt zich op de thema’s natuur, landbouw, klimaat, bodem, water en recreatie. Het rijk heeft het voornemen geuit om €284 miljoen beschikbaar te stellen voor zes maatregelen uit dit UPLG. Het mooie is dat drie van deze maatregelen aansluiten bij de wensen om de biodiversiteit in de Kromme Rijncorridor te versterken. Het gaat om:

  • Groenblauwe linten, scheggen en boerensloten;
  • Duurzame landbouw;
  • En Heuvelrug en flanken.

Deze laatste maatregel heeft als doel om de sponswerking van de Utrechtse Heuvelrug te verbeteren. Ongetwijfeld zal dat ook leiden tot verhoging van het kwelwater in de Kromme Rijncorridor (de flanken van de Heuvelrug).

Biodiversiteitsplan gemeente Zeist
Tegelijkertijd werkt de gemeente Zeist momenteel aan het ontwikkelen van een biodiversiteitsplan. Op het eerste concept van een kaart voor het buitengebied van Zeist, dat een groot deel van de Kromme Rijncorridor omvat, staan al extra faunapassages, de ecologische verbinding tussen Langbroekerwetering en het Vechtplassengebied en ook de kwelgebieden. Natuurlijk wordt onze werkgroep samen met anderen betrokken bij de verdere ontwikkeling van de plannen voor dit buitengebied. En zo is ook de gemeente, net als wij, betrokken bij de uitvoering van het UPLG, dat een aantal prioriteiten noemt waar de Kromme Rijncorridor van kan profiteren.

Wij gaan er vanuit dat deze bestuurlijke drukte, die ons dus goed uitkomt, veel perspectief biedt voor de broodnodige versterking van de biodiversiteit in de Kromme Rijncorridor!


Tekst: Herman Wierenga
Beeld: Hermand Wierenga

 

Over deze column
Tussen Utrecht, De Bilt, Zeist, Bunnik en Odijk en Driebergen ligt een versnipperd en onbekend buitengebied. De werkgroep Kromme Rijncorridor zet zich in voor een integrale aanpak van biodiversiteit, klimaat, landbouw en recreatie in dit gebied. Elke twee weken schrijft één van de werkgroepleden een column. Deze column is geschreven door Herman Wierenga. Wil je meer weten over de werkgroep Kromme Rijncorridor? Neem dan een kijkje op deze pagina.

Afbeeldingen

Contact

Wij zijn dé beweging van duurzame denkers én doeners uit de gemeente Zeist.

Vragen of ideeën? Stuur ons een berichtje! Mail naar
info@samenduurzaamzeist.nl

Volg ons online 

         

 

 

Cookie-instellingen