Alles hangt samen
Ons aandachtsveld is de Kromme Rijncorridor maar de omliggende gebieden kunnen uiteraard ook op onze belangstelling rekenen. Alles hangt met alles samen, zoals Einstein al aangaf.
Dat geldt zeker voor het ruimtelijk domein. Een ontwikkeling in het ene gebied, kan gevolgen hebben voor het andere gebied. Het beroemde waterbedeffect. Dat effect is 1:1 van toepassing op het Stationsgebied Driebergen-Zeist en de Kromme Rijncorridor.
De Kromme Rijncorridor ligt tegen het Stationsgebied aan maar heeft ook overlap. Kwekerij Abbing, de volkstuinen, de voormalige renbaan, de randen ertussen en de Koeburgerweg zijn vanuit natuur en biodiversiteit belangrijke overgangsgebieden. De Kleine Breul, eigendom van Breevast en de Laan van Rijnwijck behoorden zelfs tot de ecologische hoofdstructuur. Het landgoed Rijnwijck ligt in het Natuur Netwerk Nederland.
Not in my backyard
Het Stationsgebied is om die reden een buitengewoon interessant gebied. De grens tussen de Gemeente Zeist en Utrechtse Heuvelrug is de Odijkerweg. De zuidkant in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Beide gemeenten hebben al meer dan 20 jaar voornemens en plannen het gebied te herontwikkelen. Tot aan 2019 waren dit relatief bescheiden plannen voor vernieuwing van het bebouwde gebied. Daarna is het gebied vanuit planologisch oogpunt “opgewaardeerd” tot een grootschalige woningbouwlocatie. Beide gemeenten zijn met name sinds 2022 voortvarendheid aan de slag gegaan met de planontwikkeling.
Aan de ene kant is dat te begrijpen en te waarderen. De woningnood in de regio is groot; de bouwlocaties in de bebouwde kom beperkt en vaak moeilijk te realiseren. Not in my backyard, oftewel het NIMBY gedrag. Het Stationsgebied Driebergen-Zeist lijkt op het eerste gezicht een logische locatie voor de bouw van woningen. De beide gemeenten werken aan een gebiedsvisie om dat mogelijk te maken. Er moeten 2000 woningen komen, inclusief een flat van 13 verdiepingen!
Natuur en biodiversiteit versus de bouwopgave
In de verschillende voorbereidende beleidsstukken staat de bouwopgave centraal. De natuur, de biodiversiteit, het ecosysteem is in die stukken naar de achtergrond verdreven. Terwijl de ecologie door de bouw van het nieuwe station en de aanleg van de nieuwe infrastructuur al enorm heeft geleden. De huidige ambtelijke conceptvisie zal een verdere negatieve invloed op de laatste restjes natuur hebben.
Om die reden hebben wij ons als adviesgroep aangesloten bij een burgercoalitie die mee wil denken over de plannen voor het Stationsgebied Driebergen-Zeist. Die coalitie bestaat uit een twintigtal deskundigen op verschillende gebieden. Geweldig om te zien wat een energie, expertise en kwaliteit een vrijwilligersorganisatie kan opleveren.
De coalitie heeft onlangs een eigen gebiedsvisie gepresenteerd. Het grote verschil tussen de plannen van de ambtelijke projectorganisatie en die van de burgercoalitie zit in het volgende:
- In de concept ambtelijke visie staat bouwen van woningen centraal.
- In de visie van de burgercoalitie staat het samenleven van mens en natuur centraal. De natuur staat op omvallen. We hebben de plicht alles te doen om dat te voorkomen. Niet het aantal woningen moet voorop staan maar de ecologische draagkracht van het gebied.
Afgelopen week is het voorstel aan beide gemeenten aangeboden. Ons advies is met elkaar het beste plan te maken in het belang van de ecologie en de samenleving. Met een beetje goede wil van beide partijen, kan dit lukken. Dat betekent samenwerking of te wel sámen wérken.
Meer informatie
Tekst: Siert de Vos
Beeld: Samenwerkende partijen Burgercoalitie Stationsgebied Driebergen-Zeist
Over deze column
Tussen Utrecht, De Bilt, Zeist, Bunnik en Odijk en Driebergen ligt een versnipperd en onbekend buitengebied. De Adviesgroep Kromme Rijncorridor zet zich in voor een integrale aanpak van biodiversiteit, klimaat, landbouw en recreatie in dit bijzondere gebied. Regelmatig delen de leden van de Adviesgroep hun ideeën voor de Kromme Rijncorridor in een column zoals deze. Wil je meer weten over de Adviesgroep Kromme Rijncorridor? Neem dan een kijkje op deze pagina.