Wat deze metingen extra speciaal maakt? Ze zijn niet afkomstig van wetenschappelijke instituten alleen, maar van betrokken burgers.
De meetstations zijn onderdeel van een samenwerking tussen de burgerwetenschapsinitiatieven Meet je Stad (Amersfoort en Utrecht) en SMAL – Samen Meten Aan de Leefomgeving uit Zeist. Beide projecten zetten zich in voor het meten van klimaat- en luchtkwaliteitsgegevens door inwoners zelf. Nu krijgen hun metingen een plek op misschien wel het meest prestigieuze meetveld van Nederland: dat van het KNMI.
Wat wordt er gemeten?
De geplaatste meetstations verzamelen verschillende soorten data: SMAL meet fijnstof (PM2.5 en PM10), temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk. Meet je Stad meet fijnstof, temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk en heeft daarnaast een opstelling geplaatst waarmee bodemvocht wordt gemeten. De meetgegevens zijn vrij toegankelijk en in realtime te volgen via:
Waarom is dit belangrijk?
Het KNMI onderzoekt actief hoe data van burgers kan bijdragen aan fijnmazigere enmeer accurate kaarten van luchtkwaliteit en klimaat. In veel gebieden waar het KNMI zelf geen meetpunten heeft, kunnen de metingen van burgers waardevolle inzichten opleveren. Tegelijkertijd krijgen de betrokken inwoners directe feedback: ze kunnen hun data vergelijken met die van het KNMI en hun metingen verder verfijnen.
Een echte win-win dus: de wetenschap krijgt toegang tot meer data, en burgers raken nauwer betrokken bij hun leefomgeving en het klimaat.
Sleutelrol voor Zeister initiatief SMAL
Het Zeister initiatief SMAL speelt hierin een sleutelrol. Door samenwerking met wetenschappelijke instellingen en overheden draagt SMAL bij aan een beter begrip van luchtkwaliteit en de impact ervan op de leefomgeving.
Meet je Stad is een burgerwetenschapsinitiatief dat inwoners betrekt bij het meten van klimaat en luchtkwaliteit. Het project begon in Amersfoort en heeft zich uitgebreid naar andere steden, waaronder Utrecht. Burgers bouwen en beheren hun eigen meetstations en analyseren de verzamelde data om inzicht te krijgen in lokale klimaatveranderingen.
Samenwerking met Provincie Utrecht
De samenwerking met het KNMI is tot stand gekomen via een overleg dat regelmatig plaatsvindt met de Provincie Utrecht. Onder deze noemer werken de initiatieven samen en delen ze ervaringen en inzichten die bijdragen aan het verder ontwikkelen van community-science in de provincie, in de breedste zin van het woord.