Deze exoot uit Azië is geen gewone wesp. Waarom is het zo belangrijk om de Aziatische hoornaar te bestrijden? Hier zijn een paar cruciale redenen:
- Bedreiging voor Bijen: De Aziatische hoornaar staat bekend om zijn vraatzuchtige eetgewoonten. Hij richt zich vooral op honingbijen, die hij vangt om zijn larven van voedsel te voorzien. Deze aanvallen kunnen verwoestend zijn voor bijenkolonies, wat resulteert in een afname van bijenpopulaties. Aangezien bijen cruciaal zijn voor de bestuiving van veel gewassen en bloemen, kan een daling in hun aantal grote gevolgen hebben voor de landbouw en het milieu.
- Impact op de Ecosystemen: Bijen spelen een sleutelrol in het in stand houden van gezonde ecosystemen. Door hun afname kunnen er verstoringen optreden in de natuurlijke balans, wat negatieve effecten kan hebben op andere insecten en planten. De Aziatische hoornaar draagt bij aan deze verstoringen door de predatie van bijen, wat een kettingreactie in het ecosysteem kan veroorzaken.
- Veiligheidsrisico’s: Hoewel de Aziatische hoornaar minder agressief is dan sommige andere wespensoorten, kan hij nog steeds een risico vormen voor mensen. De steek van deze hoornaar kan pijnlijk zijn en bij allergische reacties ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Door zijn aanwezigheid kunnen mensen in de problemen komen, vooral als er een nest in de nabijheid van woonwijken of drukbezochte gebieden wordt aangetroffen.
- Verspreiding en Aanpak: De Aziatische hoornaar verspreidt zich snel als hij niet effectief bestreden wordt. Dit maakt het des te belangrijker om vroegtijdig actie te ondernemen. Het vinden en verwijderen van nesten is essentieel om verdere verspreiding te voorkomen en de schade te beperken.
Het bestrijden van de Aziatische hoornaar is dus van groot belang om de gezondheid van onze bijenpopulaties te waarborgen, de lokale ecosystemen te beschermen en de veiligheid van mensen te garanderen.
Imkers en inwoners van Zeist hebben zich daarom verenigd om de Aziatische hoornaar te bestrijden. Dit doen wij op de volgende manier:
- Koninginnen vangen: Vanaf februari t/m mei worden selectieve vallen ingezet om koninginnen te vangen die de winter hebben overleefd. Na mei blijft de koningin het nest en heeft het geen zin meer om selectieve vallen te gebruiken. Vanaf oktober t/m december vliegen er weer jonge koninginnen uit en kunnen de selectieve vallen weer worden ingezet. Met behulp van subsidie van Samen Duurzaam Zeist zijn meerdere vallen gebouwd die verspreid door de gemeente Zeist worden ingezet.
- Primaire nesten verwijderen: Vanaf februari t/m mei bouwen de koninginnen aan een primair nest. Dit nest is ongeveer zo groot als een tennisbal. Zolang er nog geen werksters geboren zijn, kan dit nest nog worden verwijderd door vrijwilligers. In de gemeente Zeist zijn op deze manier in 2024 twee nesten verwijderd.
- Secundaire nesten opsporen en verwijderen: Vanaf half mei verhuizen de koningin en de werksters naar een secundair nest. Deze secundaire nesten kunnen zo groot worden als een flinke skippybal en hangen vaak hoog in een boom. De nesten kunnen worden opgespoord door Aziatische hoornaars te lokken, te kijken waar ze heen vliegen en ze op deze manier te volgen naar het nest. Dit is een arbeidsintensief proces en het kan meerdere weken kosten om een nest te lokaliseren. Er zijn nu zendertjes op de markt die dit proces kunnen versnellen. Zodra een nest is gelokaliseerd, wordt een professionele bestrijder ingeschakeld om het nest te verwijderen. Aziatische hoornaar kunnen erg agressief worden als je in de buurt komt van een nest, als je ergens een nest ziet hangen is het daarom verstandig om niet te dicht bij te komen.
Meld je aan voor de WhatsApp community en help de Aziatische Hoornaar bestrijden!
Als je een Aziatische hoornaar of een mogelijk nest hebt gezien, meld dit dan zo snel mogelijk via waarneming.nl. Samen kunnen we ervoor zorgen dat deze indringer geen kans krijgt om zich verder te verspreiden en schade te veroorzaken.
Lukt het niet om de waarneming in te voeren via waarneming.nl, wil je meehelpen met het opsporen van nesten of heb je een vraag? Meld je dan aan op onze WhatsApp community.
Wil je meer weten over de Aziatische Hoornaar?
Neem contact op met de Nederlandse Bijenhoudersvereniging Zeist.