Wat bedoelen we eigenlijk met lokaal voedsel?
Lokaal voedsel is eten dat dichtbij huis wordt geproduceerd, bijvoorbeeld in je eigen regio of gemeente. Omdat het niet van ver hoeft te komen, is er minder transport nodig. Dat bespaart energie en zorgt voor minder uitstoot. Ook zijn er minder schakels tussen boer en consument, waardoor de boer een eerlijkere prijs krijgt. En doordat het voedsel maar één keer en over een korte afstand vervoerd wordt, is er vaak minder verpakking nodig.
Ben je benieuwd waar je in Zeist en omgeving lokale boodschappen kunt doen? Wij zetten 4 smaakvolle tips voor je op een rijtje!
Tip 1 - Koop lokaal
In Zeist
- Bio in het Bos
Als deelnemer help je zelf mee met het uitladen van de door de boer gebrachte groenten, het wegen, klaarzetten en uitgeven van de bestellingen en het opruimen na afloop. Daar krijg je vanzelf trek van!
- Dorpsboerderij De Brink
Vergeet bij een bezoek aan dorpsboerderij De Brink niet om even langs het Brinkeltje te lopen. Met een beetje geluk vind je daar eitjes en oogst uit eigen moestuin tegen een aantrekkelijke prijs.
- Jan's Fruitschuur
Bij Jan's Fruitschuur koop je appels en peren, rechtstreeks van de boer. Maak er een heerlijke fietstocht naar de Tiendweg van en je dag is weer helemaal goed.
De Korenmaat
- Bestel je liever vanuit je makkelijke stoel? Ga naar dekorenmaat.nl. Bestel online en kies voor bezorgen of afhalen. Op de meeste adressen in Zeist bezorgen ze aan huis. Wel zo makkelijk.
VanKlaas
- Geen zin om zelf te koken? Ga dan naar Van Klaas op de Voorheuvel voor een biologische en kant-en-klare maaltijdsoep of een hartige taart.
In Den Dolder
- Tuinderij Uit de Kluiten
Bewoners uit het dorp en van de Willem Arntzhoeve werken hier gezellig samen. De tuinderij zorgt voor ontmoeting én heerlijk verse producten. Kijk op de Facebookpagina voor de meest recente informatie.
In Austerlitz
- Johanna Chocola
In Austerlitz worden bonbons gemaakt van enkel biologische en biodynamische ingrediënten. Bestel ze of ga zelf langs bij Johanna Chocola.
Tip 2 - Ga zelf aan de slag als stadslandbouwer

Bezoekers in voedselbosrand 't Volle Bos.
Tip 3 - Pak een lokaal terrasje
- Het Beauforthuis
Het Beauforthuis in Austerlitz serveert ecologische gerechtjes, waaronder taart en brood van de Veldkeuken uit Utrecht.
- Brouwerij Brasser
Ooit ontstaan in Austerlitz in 2016 - maar dankzij succes al snel verhuisd naar de Slotlaan in Zeist: Brouwerij Brasser. Hier brouwen ze bier met regionale ingrediënten en volgen ze een ambachtelijk brouwproces.
Tip 4 - Lees de verpakking
- Ontdek de herkomst van je boodschappen
Kijk op de verpakking waar je product vandaan komt. Sinds 1 januari dit jaar is het verplicht om bij groenten, fruit en noten het land van herkomst te vermelden. Dat is wel zo handig als je liever geen voedsel wil kopen dat ver gereisd heeft.
Eet smakelijk!
Tekst: Carol Dohmen
Beeld: Tuinderij uit de Kluiten & De Groene Makelaar
Over de auteur
Dit stuk werd geschreven door Carol Dohmen. Carol werd in de jaren tachtig in Wageningen opgeleid als groene ingenieur. Als landbouwkundige leerde ze hoe je aan natuurlijke systemen kunt sleutelen, maar in de praktijk ontdekte ze dat je veel beter met de natuur kunt samenwerken.
Na een aantal jaren in het buitenland streek ze neer in Austerlitz. Ze sloeg een nieuwe weg in en werd van groene ingenieur een groene schrijver. Met liefde en passie sleutelt ze nu aan verhalen voor opdrachtgevers als Samen Duurzaam Zeist en Stichting Stadslandbouw Zeist. Daarnaast schrijft ze voor De Nieuwsbode en ontwikkelt samen met haar partner een kleine voedselbosrand vlakbij huis.