Kansen voor biodiversiteit in de Kromme Rijncorridor

20-05-2025

Wereldwijd zijn er zorgen over biodiversiteit. Deze zorgen waren ook de aanleiding voor de start van onze Adviesgroep Kromme Rijncorridor. In dit buitengebied zijn bloemrijke weilanden vervangen door monotoon engels raaigras en boomgaarden en houtwallen zijn verdwenen.

Deze ontwikkelingen zijn het resultaat van de moordende concurrentie om de prijs van de landbouwproducten. Het kan anders als we als maatschappij bereid zijn om voor maatregelen te betalen die de biodiversiteit verbeteren. En daar ziet het voor de Kromme Rijncorridor gelukkig naar uit.

Recent heeft het college van Zeist een Biodiversiteitsplan aangeboden aan de gemeenteraad, waarin ook plannen zijn opgenomen voor het buitengebied; grotendeels de Kromme Rijncorridor. Daarnaast ontwikkelt de provincie Utrecht het project Kromme Rijn Linie Landschap, dat deels samenvalt met de Kromme Rijncorridor.

Plan dat biodiversiteit versterkt
In het Biodiversiteitsplan van de gemeente worden de oorzaken beschreven van de achteruitgang van de biodiversiteit in het buitengebied van Zeist. Als verbetermogelijkheden voor de Kromme Rijncorridor worden vervolgens genoemd: aanleg van extra natuurgebieden, realiseren van natuurvriendelijke oevers, verbeteren van de waterkwaliteit en realiseren van diverse faunapassages. In het Uitvoeringsprogramma van dit plan komen vooralsnog de natuurvriendelijke oevers en het verbeteren van de waterkwaliteit niet voor, maar het Biodiversiteitsplan biedt zeker veel kansen dat de biodiversiteit versterkt wordt.

Het Kromme Rijn Linie Landschap van de provincie heeft een veel bredere aanpak. Het gaat om de integrale aanpak van landschap, recreatie, duurzame landbouw, natuur en water. Als concrete maatregelen worden genoemd: extra wandel- en fietspaden, faunapassages, nieuwe natuur, kleinschalige landschapselementen en kruidenrijke hooilanden en akkers.

Er zijn dus grote overeenkomsten tussen de maatregelen van het Biodiversiteitsplan en van het project Kromme Rijn Linie Landschap.

De gemeenteraad moet nog akkoord gaan en de plannen van de provincie moeten nog geconcretiseerd worden, maar de vooruitzichten zijn hoopgevend! Wat zou het mooi zijn als er over een paar jaar in de Kromme Rijncorridor extra natuur is gerealiseerd samen met faunapassages, er weer bloemrijke graslanden zijn, de houtwallen weer terug zijn en de biodiversiteit ook versterkt is door een verbetering van de waterkwaliteit! Als Adviesgroep Kromme Rijncorridor zullen we de ontwikkelingen natuurlijk nauwlettend volgen!

Tekst: Herman Wierenga
Beeld: gemeente Zeist

Over deze column
Tussen Utrecht, De Bilt, Zeist, Bunnik en Odijk en Driebergen ligt een versnipperd en onbekend buitengebied. De Adviesgroep Kromme Rijncorridor zet zich in voor een integrale aanpak van biodiversiteit, klimaat, landbouw en recreatie in dit bijzondere gebied. Regelmatig delen de leden van de Adviesgroep hun ideeën voor de Kromme Rijncorridor in een column zoals deze. Wil je meer weten over de Adviesgroep Kromme Rijncorridor? Neem dan een kijkje op deze pagina.

Afbeeldingen

Contact

Wij zijn dé beweging van duurzame denkers én doeners uit de gemeente Zeist.

Vragen of ideeën? Stuur ons een berichtje! Mail naar info@samenduurzaamzeist.nl 

Volg ons online 

         

 

 

Cookie-instellingen