Traditie
Een traditie waar ik ook mee ben opgegroeid, maar nooit echt heb begrepen. Harde knallen waar je telkens weer van schrikt, de hond die bibberend onder de tafel ligt, geen hand voor ogen kunnen zien door de enorme hoeveelheid fijnstof die in de lucht hangt en de straten die die volgende dag bezaaid liggen met rotzooi. Letterlijk binnen een paar uur tijd miljoenen euro’s verknald. En niet alleen het geld, maar ook weer een stukje leefomgeving wat verder wordt aangetast.
We geven in onze “rijke” westerse samenleving graag geld uit aan plezier, comfort en gemak. En met deze gewoontes worden we grootgebracht. Lekker lang douchen of in bad, de auto pakken als het regent, met verjaardagen of Sinterklaas nieuwe, trendy spullen krijgen, uitgebreid BBQ’en op warme zomeravonden. Maar juist deze gewoontes en tradities zijn niet goed voor onze planeet. En lastig te veranderen.
Soms voelen wetenschappelijke feiten over hoe wij mensen bijdragen aan o.a. de klimaatcrisis en biodiversiteitscrises ongemakkelijk omdat je dan misschien de conclusie kan trekken dat verandering van je gedrag toch beter is voor onze planeet. En dat ongemak snap ik helemaal; je voelt je aangesproken en wil het al allemaal zo goed doen en alle ballen in de lucht houden. Hoezo dingen anders doen?
Maar helaas zijn naast grote systeemveranderingen (wetten, beleid, verdienmodellen), ook kleine collectieve en individuele gedragsveranderingen nodig. Want de gemeente Zeist kan na een burgerberaad met prachtige vuurwerkvrije initiatieven komen, maar als we hierop ons gedrag niet aanpassen (lees: geen vuurwerk meer willen afsteken), dan levert dit maar heel weinig op.
"Om echte veranderingen te weeg te brengen zou het mooi zijn als dit allemaal samen komt"
Kleine veranderingen
Als klimaatburgemeester wil ik je dus ook helemaal niets opleggen. Ik wil je vooral laten zien hoe we met (vaak kleine) veranderingen onze CO2-uitstoot kunnen verlagen en leefomgeving minder vervuilen. Door kennis en achtergrondinformatie te delen waarom iets op een andere manier doen beter voor onze aarde is. Gelukkig zijn er steeds meer mooie, leuke, gezellige, lekkere en makkelijke initiatieven voor een meer duurzaam leven. Graag neem ik je hierin mee.
Geloof me, ook ik ben niet heilig. Heb afgelopen 20 jaar enorm gestruggeld met mijn eigen groene, duurzame gedrag. Wegwerpluiers voor de kinderen waren toch wel het meest praktisch, net als die 2e benzineauto die ik makkelijk kon pakken. Of gezellig een lang weekend met vriendinnen naar een warme Zuid-Europese stad met het vliegtuig. Maar hoe meer ik weet, hoe minder ik kan wegkijken en niks doen.
"Maar hoe meer ik weet, hoe minder ik kan wegkijken en niks doen"
Dat kon ik eigenlijk al niet, maar nu probeer ik er concrete acties aan te koppelen. En dat gaat echt niet bij alles. Ook wij hebben een auto, man en kids eten af en toe vlees en kopen wel eens iets nieuws wat we helemaal niet nodig hebben.
Groene voornemens
Afgelopen week heb ik voor mezelf groene voornemens opgesteld voor het nieuwe jaar. Met behulp van de werkboeken van Stichting Klimaatgesprekken en Think Big Act Now heb ik een aantal mooie acties geselecteerd waar ik echt werk van wil gaan maken komend jaar. Zo wil ik dit jaar proberen geen nieuwe kleren te kopen, een treinreis maken binnen Europa en zo weinig mogelijk kaas te eten (ik ben al 25 jaar vegetariër, maar kaas is toch wel écht mijn guilty pleasure). Oh en naast een speelstraat in de zomer, zou ik een vuurwerkvrije straat ook wel heel leuk vinden :)
Ik ben heel benieuwd naar alle groene voornemens van andere inwoners in Zeist! Waar ga jij mee aan de slag in jouw rol als consument, ouder, werknemer/werkgever of burger?
Over Marieke (Klimaatburgemeester Zeist)
Marieke is klimaatburgermeester in gemeente Zeist. Vanuit deze rol zet zij zich in voor een groene en duurzame leefomgeving. Haar motto? "De aarde is van ons allemaal en daarom moeten we het samen doen!". Regelmatig schrijft Marieke columns waarin zij handige tips en inspiratie biedt om anderen te helpen klimaatbewust te leven.
Als Klimaatburgemeester (en coach van Stichting Klimaatgesprekken & Ambassadeur van Think Big Act Now) komt Marieke graag bij jouw (wijk)vereniging of bedrijf in de gemeente Zeist een workshop verzorgen om samen te ontdekken waar mooie groene kansen liggen om de eco-voetafdruk te verkleinen of eco-handafdruk te vergroten.
Meer weten over Marieke? Volg haar via @groeneburgermoeder op Instagram. Tips of ideeën met Marieke delen? Stuur haar een berichtje via Instagram!