Wat is er aan de hand en welke maatregelen zijn nodig? Je leest het in deze blog van Herman Wierenga, werkgroeplid Kromme Rijncorridor.
In de loop van de afgelopen jaren zijn houtwallen en boomgaarden verdwenen en zijn de weilanden geleidelijk aan veranderd in monoculturen van Engels raaigras. Om de concurrentie met het buitenland aan te kunnen gaan, werden de boeren gedwongen deze productiemethoden toe te passen.
De biodiversiteit is daar het slachtoffer van geworden; de weidevogels zijn bijvoorbeeld verdwenen. Daarnaast speelt nog iets anders: de waterkwaliteit. Door allerlei oorzaken is het waterpeil in dit gebied te laag en wordt water vanuit de Kromme Rijn aangevoerd, terwijl voorheen het kwelwater vanuit de Utrechtse Heuvelrug voldoende was. Het aangevoerde water is van veel mindere kwaliteit dan het kwelwater. Ook dit heeft negatieve gevolgen voor de biodiversiteit.
In het concept-biodiversiteitsplan van gemeente Zeist worden deze gevolgen voor de biodiversiteit beschreven en worden maatregelen voorgenomen om de biodiversiteit te herstellen. Ook zijn diverse faunapassages in het plan opgenomen om dieren de gelegenheid te geven om zich te verplaatsen zonder gevaar te lopen om door een trein of auto overreden te worden. Verder zijn extra “stapstenen” van NNN-gebieden in het plan opgenomen. Daarmee kan de ecologische verbinding tussen de Langbroekerwetering en de Vechtplassen versterkt worden. Een al heel lang gekoesterde wens. Ook aanleg en beheer van natuurvriendelijke oevers en het verbeteren van de waterkwaliteit zijn in het concept-plan opgenomen.
Het zijn kostbare ingrepen. Gelukkig is er hoop op extra financiering en hulp bij de uitvoering. Op de valreep heeft het vorige kabinet aan de provincie Utrecht €249,5 miljoen toegekend voor haar Utrechts Programma Landelijk Gebied (UPLG). De maatregelpakketten die daarmee goedgekeurd zijn door het rijk, sluiten precies aan bij de voorgenomen maatregelen van het concept-biodiversiteitsplan van de gemeente.
Bovendien overlapt één van de projecten van dat UPLG, het project Kromme Rijn Linie Landschap, met het buitengebied van de gemeente Zeist. Het wordt dus nu de kunst om een deel van die middelen voor het UPLG te laten “landen” in het buitengebied van Zeist en daarmee in de Kromme Rijncorridor. Zowel de gemeente als de Werkgroep Kromme Rijncorridor doen daar hun uiterste best voor! In de loop van volgend jaar zal duidelijk zijn welke maatregelen uitgevoerd kunnen worden dankzij de inspanningen van de gemeente zelf en welke dankzij de UPLG-middelen. Wordt vervolgd dus.
Beeld // Voorkant concept-biodiversiteitsplan gemeente Zeist
Tekst // Herman Wierenga
Over deze column
Tussen Utrecht, De Bilt, Zeist, Bunnik en Odijk en Driebergen ligt een versnipperd en onbekend buitengebied. De Werkgroep Kromme Rijncorridor zet zich in voor een integrale aanpak van biodiversiteit, klimaat, landbouw en recreatie in dit gebied. Wil je meer weten over de Werkgroep Kromme Rijncorridor? Neem dan een kijkje op deze pagina.