Je CO2 voetafdruk meten

26-02-2024

Als je duurzaam wilt leven, is het handig om te weten hoe duurzaam je nu leeft. Eén van de grootste uitdagingen, is om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Als iedereen leeft, zoals wij in Nederland leven, hebben we drie aardbollen nodig.

Nu is dat gelukkig nog niet het geval. Maar de economische groei overal in de wereld zorgt ervoor steeds meer mensen kunnen reizen, dure spullen kunnen kopen en luxer kunnen gaan wonen. Dat wordt heel zichtbaar aan “Earth Overshoot Day”, de dag in het jaar waarop we feitelijk al alle grondstoffen voor een heel jaar hebben opgebruikt. In 1970 viel deze datum op 30 december en tien jaar geleden op 3 augustus. In de laatste 10 jaar hebben we de dag door veel milieumaatregelen redelijk stabiel op begin augustus kunnen houden, maar om de wereld voor ons mensen leefbaar te houden, moet hij terug naar eind december. 

Je kunt beginnen met je eigen CO2 voetafdruk in kaart te brengen. Daarvoor zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar, die allemaal net iets anders meten. Kies het hulpmiddel dat jou het meest aanspreekt:

  • Mijn Verborgen Impact van Babette Porcelijn: Deze drukt jouw voetafdruk uit in het aantal aardbollen dat we nodig hebben als iedereen leeft zoals jij. Het geeft per categorie (wonen, reizen, spullen, enzoveer) jouw score ten opzichte van het Nederlands gemiddeld (zie het plaatje boven dit artikel). Lastig is dat je veel moet schatten. Babette houdt ook geen rekening met jouw inspanningen op het gebied van plastic reductie, het kopen van tweedehands spullen en het tegengaan van voedselverspilling. En de opbrengst van je zonnepanelen kun je er ook niet in kwijt. Verder is de voetafdruk van treinreizen wel erg hoog, als je bedenkt dat de NS tegenwoordig op groene stroom rijdt. Tot slot loopt de voetafdruk van jou als individu en van jouw huishouden wat door elkaar. 
  • Meet je CO2-voetafdruk van Milieu Centraal: meet de CO2-uitstoot van jouw huishouden in kilogrammen. Hierbij krijg je een indicatie of dit veel, weinig of gemiddeld is. Ook voor verschillende categorieën, zoals energie in huis, auto en openbaar vervoer, vliegen, voeding en kleding. Spullen worden niet gemeten, dat vindt Milieu Centraal te ingewikkeld. 
    Deze meting bevat minder vragen en is daarmee eenvoudiger dan Mijn Verborgen Impact. En omdat de antwoordcategorieën wat grover zijn, is het ook gemakkelijker schatten. Maar daarmee is hij ook wat minder betrouwbaar. 
  • De Voetafdruktest van het Wereld Natuur Fonds: drukt jouw voetafdruk net als Mijn Verborgen Impact uit in het aantal aardbollen dat nodig is, als iedereen leeft zoals jij. Voor de categorieën wonen, voeding, lifestyle en vervoer en vakantie krijg je een voetafdruk in hectares. Er worden minder cijfers gevraagd in deze test en daarmee is hij nog weer wat gemakkelijker in te vullen dan de voorgaande twee. 

Er zijn nog meer voetprint calculators. In de komende tijd zullen we dit lijstje aanvullen. Mis jij een calculator in dit lijstje, stuur dan een e-mail naar info@samenduurzaamzeist.nl. 

Nu je jouw CO2-voetafdruk weet, kun je werken aan het verkleinen ervan. Wat je niet direct kunt verminderen, kun je compenseren. Kijk hiervoor bij je CO2-voetafdruk compenseren. 

Over de auteur
Deze blog is geschreven door Hans Snel. Hans is een bevlogen marketeer uit Den Dolder die zich met veel enthousiasme inzet voor een duurzamere leefomgeving. Regelmatig deelt hij handige tips en tricks omtrent ‘duurzaam leven’, zodat elke Zeistenaar geïnspireerd kan worden met verhalen voor een groen, gezond en duurzaam leven! In zijn blogs legt hij -  waar mogelijk - een link met duurzame initiatieven uit de gemeente Zeist. Hans weet ook niet alles, dus als je suggesties hebt voor aanvullingen of verbeteringen, laat het hem weten via redactie@samenduurzaamzeist.nl.

 

Afbeeldingen

Contact

Wij zijn dé beweging van duurzame denkers én doeners uit de gemeente Zeist.

Vragen of ideeën? Stuur ons een berichtje! Mail naar
info@samenduurzaamzeist.nl

Volg ons online 

         

 

 

Cookie-instellingen