- het zorgt bij extreme regenval voor overbelasting van de riolen. Extreme buien komen ten gevolge van de klimaatverandering steeds vaker voor;
- het zorgt voor verdroging van de grond. Ook de periodes van droogte nemen toe ten gevolge van de klimaatverandering;
- het draagt bij aan een verlaging van het grondwaterpeil en daarmee ook aan waterschaarste voor consumptie in drogere periodes.
Om onze leefomgeving klimaatbestendig te maken, is het belangrijk dat we met zoveel mogelijk huishoudens ons regenwater afkoppelen van het riool.
Je kunt dit in je eentje oppakken, maar je kunt het ook samen met je buren doen.
Meer informatie
Op de website KlimaatKlaar van het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden en de 14 gemeentes binnen het Hoogheemraadschap vind je nuttige tips hoe jij jouw tuin KlimaatKlaar kunt maken.
Neem ook een kijkje bij het nieuwe Klimaatpaviljoen van De Boswerf!
Het Hoogheemraadschap heeft jaarlijks subsidie beschikbaar voor inwoners die samen hun regenpijp afkoppelen (minimaal 8 huishoudens).
Inspiratie
In dit artikel in Zeister Magazine vertelt Hans Snel uit Den Dolder hoe hij zelf zijn regenpijp heeft afgekoppeld en een waterbak heeft gemetseld.
Over de auteur
Deze blog is geschreven door Hans Snel. Hans is een bevlogen marketeer uit Den Dolder die zich met veel enthousiasme inzet voor een duurzamere leefomgeving. Regelmatig deelt hij handige tips en tricks omtrent ‘duurzaam leven’, zodat elke Zeistenaar geïnspireerd kan worden met verhalen voor een groen, gezond en duurzaam leven! In zijn blogs legt hij - waar mogelijk - een link met duurzame initiatieven uit de gemeente Zeist. Hans weet ook niet alles, dus als je suggesties hebt voor aanvullingen of verbeteringen, laat het hem weten via redactie@samenduurzaamzeist.nl.