Een situatie waarin we zo efficiënt omgaan met grondstoffen dat er zo min mogelijk afval ontstaat dat gestort of verbrand moet worden.
Op dit moment is onze economie grotendeels een lineaire economie waarin we onnodig veel nieuwe spullen maken en kopen. In deze economie heb je steeds opnieuw grondstoffen nodig en is er veel afval. Een volledig circulaire economie of wereld zonder afval is nu nog een ideaal voor de toekomst. Dat komt omdat er nog veel moet gebeuren om alle materialen en grondstoffen herbruikbaar te maken. Kijk wat je kunt doen om zo min mogelijk afval te veroorzaken met je spullen, je kleding of als je gaat verbouwen.
Lang leve je spullen
Alle spullen kun je met een circulaire blik bekijken om te verduurzamen. Dat geldt voor de producent, maar ook voor jezelf als consument. Pak deze checklist erbij zodra je op het punt staat om iets te kopen, gebruiken of weg te doen. Door bewuster te kopen, minder voor nieuw te gaan, spullen langer te gebruiken en afval beter te scheiden ga je duurzamer om met spullen. Je zet zo zelf al een stap op weg naar een circulaire toekomst.
Meer info en meepraten
Wil je hierover meer weten? Kijk eens op de pagina over de Week zonder Afval van Milieu Centraal.
Wat zijn jouw ervaringen met leven met minder afval? Deel ze met ons onder “Praat mee” op de website van SDZ.
Over de auteur
Deze blog is geschreven door Hans Snel. Hans is een bevlogen marketeer uit Den Dolder die zich met veel enthousiasme inzet voor een duurzamere leefomgeving. Regelmatig deelt hij handige tips en tricks omtrent ‘duurzaam leven’, zodat elke Zeistenaar geïnspireerd kan worden met verhalen voor een groen, gezond en duurzaam leven! In zijn blogs legt hij - waar mogelijk - een link met duurzame initiatieven uit de gemeente Zeist. Hans weet ook niet alles, dus als je suggesties hebt voor aanvullingen of verbeteringen, laat het hem weten via redactie@samenduurzaamzeist.nl.