Een auto staat zelfs 95% van de tijd stil. Waarom zou je het dan kopen, als je het eigenlijk maar zelden gebruikt? Het kost je geld, opbergruimte, onderhoud… Een hele hoop moeite die je je gemakkelijk kunt besparen. Daarnaast levert het kopen van nieuwe spullen gemiddeld gezien de grootste bijdrage aan de CO2 uitstoot van een gemiddelde Nederlander. Alles wat jij niet koopt, maar leent, levert weer een CO2 besparing op (lees daarover meer in het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn.)
Wanneer je samen doet met spullen zoals een partytent, hogedrukspuit, een feestjurk of (tweede) auto scheelt dat voor het milieu en in je portemonnee. Er hoeven namelijk minder spullen gemaakt te worden en er wordt minder weggegooid. Online platforms maken het makkelijker om elkaar te vinden voor delen, lenen, ruilen of huren.
Als je spullen tijdelijk gebruikt of maar een paar keer per jaar nodig hebt, kijk dan of je het van vrienden, buurtgenoten of via een platform kunt lenen. Bedenk dus vóór een aankoop of je het product zelf in huis wilt hebben. Je kunt ook anderen blij maken met spullen die je niet of weinig gebruikt, zoals een sta-tafel, ladder, kruiwagen of klopboormachine. Via online platforms, buurtapps en sociale netwerken kun je in jouw buurt spullen delen, lenen, ruilen en huren.
Delen, lenen en ruilen in Zeist
- In veel straten is er een straatapp, waarin je je buren kunt vragen om iets te lenen, bijvoorbeeld een heggeschaar, kruiwagen of ladder.
- Op steeds meer plaatsen in Zeist verschijnen minibiebs, kleine boekenkastjes waaruit je vrij boeken mag pakken en weer terugstoppen;
Landelijke platforms
- Op de website van Milieu Centraal vind je alle landelijk (online) platforms voor het delen en lenen van gereedschap, auto’s, speelgoed, kleding, tuinspullen, boeken enz. op een rij.
- Kinderen kunnen heel eenvoudig hun speelgoed ruilen op Swip Swap.
Bron: Milieu Centraal en Samen Duurzaam Zeist
Over de auteur
Deze blog is geschreven door Hans Snel. Hans is een bevlogen marketeer uit Den Dolder die zich met veel enthousiasme inzet voor een duurzamere leefomgeving. Regelmatig deelt hij handige tips en tricks omtrent ‘duurzaam leven’, zodat elke Zeistenaar geïnspireerd kan worden met verhalen voor een groen, gezond en duurzaam leven! In zijn blogs legt hij - waar mogelijk - een link met duurzame initiatieven uit de gemeente Zeist. Hans weet ook niet alles, dus als je suggesties hebt voor aanvullingen of verbeteringen, laat het hem weten via redactie@samenduurzaamzeist.nl.