In een Heuvelrugtuin wordt gifvrij getuinierd en er staan inheemse bomen, heesters en vaste planten, die goed zijn voor de biodiversiteit. De tuin is voor 60% groen en heeft schuilplekken voor dieren, zoals een takkenril, nestkastjes en een bijenhotel. De tuin heeft voorzieningen op water op te vangen en vocht vast te houden. Zo wordt jouw tuin onderdeel van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.
Bekijk het filmpje over Heuvelrugtuinen.
Meer info?
Op de website van Heuvelrugtuinen vind je:
- een handige checklist voor het omvormen van jouw tuin tot heuvelrugtuin
- een uitgebreide lijst van bomen, heesters en planten, die thuis horen in een echte Heuvelrugtuin
- Een lijst met verkooppunten waar Heuvelrugplanten verkrijgbaar zijn
- Allerlei handige tips
- Data van bewonersavonden
- Informatie over de s-delige online cursus en de mogelijkheid om je hiervoor op te geven
Ter inspiratie
Emmanuelle van Tuijn uit Zeist is bezig om van haar tuin een Heuvelrugtuin te maken en schrijft hierover op de website van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.
Zet jouw Heuvelrugtuin op de kaart!
Heb jij al een Heuvelrugtuin? Zet hem op de kaart. Daarmee inspireer je anderen om dit ook te doen. En na aanmelding ontvang je een leuke verrassing.
Wie zitten er achter dit initiatief?
Heuvelrugtuinen is een initiatief van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Natuur en Milieufederatie Utrecht en IVN Natuureducatie en wordt mede mogelijk gemaakt
door de steun van verschillende Heuvelruggemeenten waaronder de gemeente Zeist, Waterschap Vallei en Veluwe, Vitens en diverse trouwe sponsoren.
Over de auteur
Deze blog is geschreven door Hans Snel. Hans is een bevlogen marketeer uit Den Dolder die zich met veel enthousiasme inzet voor een duurzamere leefomgeving. Regelmatig deelt hij handige tips en tricks omtrent ‘duurzaam leven’, zodat elke Zeistenaar geïnspireerd kan worden met verhalen voor een groen, gezond en duurzaam leven! In zijn blogs legt hij - waar mogelijk - een link met duurzame initiatieven uit de gemeente Zeist. Hans weet ook niet alles, dus als je suggesties hebt voor aanvullingen of verbeteringen, laat het hem weten via redactie@samenduurzaamzeist.nl.