Verspreiding woekerende exotische planten voorkomen en uit je tuin verwijderen

29-05-2024

Sommige geïmporteerde planten doen het zo goed, dat ze de oorspronkelijke planten overwoekeren. Niet alleen in jouw eigen tuin, maar ook in de bermen en het openbaar groen eromheen. We noemen dit invasieve exoten.

Dit vormt een bedreiging voor het natuurlijk evenwicht. Je helpt de natuur een handje door deze planten uit jouw eigen tuin te verwijderen. 

Om welke soorten gaat het?

Het gaat vooral om drie soorten: de Japanse duizendknoop, de reuzenberenklauw  en de alsem ambrosia. Hier vind je een plaatje en een beschrijving van deze drie planten. Tref je bij het tuinieren een van de genoemde planten aan: houd ze gescheiden van de rest van het tuinafval en breng de plantenresten in gesloten verpakking naar het RMNafvalbrengstation. Zo wordt verdere verspreiding voorkomen.

Maar er zijn meer soorten, die je beter niet in je tuin kunt zetten. Op de website 'Invasieve Exoten, tuin er niet in' van Floron kun je heel eenvoudig checken welke planten je wel en welke je beter niet in je tuin kunt zetten. 

Zie je deze planten in de openbare ruimte? Meld het de gemeente!

Als je een nieuwe locatie van de Japanse duizendknoop, de reuzenbereklauw of de alsem ambrosia ziet: geef dat door aan de gemeente.

Wat je verder kunt doen om de verspreiding van invasieve exoten te voorkomen

Op de website 'Invasieve exoten, tuin er niet in' vind je nog veel meer tips hoe je de verspreiding van exotische woekerende tuinplanten kunt voorkomen. En ook achtergrondinformatie over de soorten die nu al een groot probleem vormen. 

Over de auteur
Deze blog is geschreven door Hans Snel. Hans is een bevlogen marketeer uit Den Dolder die zich met veel enthousiasme inzet voor een duurzamere leefomgeving. Regelmatig deelt hij handige tips en tricks omtrent ‘duurzaam leven’, zodat elke Zeistenaar geïnspireerd kan worden met verhalen voor een groen, gezond en duurzaam leven! In zijn blogs legt hij -  waar mogelijk - een link met duurzame initiatieven uit de gemeente Zeist. Hans weet ook niet alles, dus als je suggesties hebt voor aanvullingen of verbeteringen, laat het hem weten via redactie@samenduurzaamzeist.nl.

 

Afbeeldingen

Contact

Wij zijn dé beweging van duurzame denkers én doeners uit de gemeente Zeist.

Vragen of ideeën? Stuur ons een berichtje! Mail naar
info@samenduurzaamzeist.nl

Volg ons online 

         

 

 

Cookie-instellingen