Er zijn drie soorten grondstoffen die we nog veel tegenkomen in de containers voor restafval. Het gaat dan om groente-, fruit- en tuinafval, etensresten, papier, drankenkartons en verpakkingen van plastic en metaal. Zonde! Als we dit gescheiden aanbieden, levert het geweldige grondstoffen op.
Het is niet altijd voor iedereen duidelijk wat nu in welke container moet. Reinigingsbedrijf Midden Nederland heeft hele handige scheidingswijzers gemaakt, waar je precies kunt zien wat waar in moet. Ze zijn te vinden op hun webpagina. En als je de app download, kun je zoeken op specifieke onderwerpen. Zo mag een netje voor groenten en fruit niet bij het PMD, maar moet in het restafval.
Blipvert inzamelstations
Bij Blipvert inzamenstations kun je de volgende materialen inleveren: cartridges, batterijen, spaarlampen, CD's en DVD's, telefoons, adapters en overige kleine apparaten zoals afstandsbedieningen en elektische tandenborstels.
Op deze kaart zie je de locaties van de Blipvert inzamenstations in Zeist.
Doppen inzamelen voor KNGF
Mooi te zien dat veel materialen die we in huis halen ook weer opnieuw te gebruiken zijn. Zoals doppen van frisdrankflessen, tandpasta en af/wasmiddel.
Per kilo ingezamelde doppen ontvangt KNGF Geleidehonden een vergoeding die gebruikt wordt voor de opleiding van geleidehonden. Een mooie manier om dit goede doel te helpen.
Niet iedere dop komt in aanmerking. Het dienen harde, schone, droge doppen en deksels te zijn zonder karton, foam, droogkorrels en metaal. Het vergt dus even wat aandacht tijdens het verzamelen.
Bij Ontmoetingscentrum Pelita staat een bak waar je ze kunt inleveren. Het adres is Dr. Ramaerlaan 2 in Den Dolder.
Breng je oude pannen naar de Blokker
Vanaf 25 mei 2022 kunnen bij alle Blokker winkels in Nederland oude pannen worden ingeleverd, die vervolgens 100% worden gerecycled. Met de slogan “Lever je oude pan in en krijg 5% korting op je nieuwe pan” roept Blokker iedereen op om oude pannen niet zomaar weg te gooien, maar ze naar het nieuwe recyclepunt te brengen. Je mag je oude pannen ook inleveren als je geen nieuwe nodig hebt.
Mis jij hier nog iets?
Weet jij nog meer items die apart ingezameld kunnen worden? Laat het ons weten via info@samenduurzaamzeist.nl, en wij zorgen dat het vermeld wordt op deze pagina.
Over de auteur
Deze blog is geschreven door Hans Snel. Hans is een bevlogen marketeer uit Den Dolder die zich met veel enthousiasme inzet voor een duurzamere leefomgeving. Regelmatig deelt hij handige tips en tricks omtrent ‘duurzaam leven’, zodat elke Zeistenaar geïnspireerd kan worden met verhalen voor een groen, gezond en duurzaam leven! In zijn blogs legt hij - waar mogelijk - een link met duurzame initiatieven uit de gemeente Zeist. Hans weet ook niet alles, dus als je suggesties hebt voor aanvullingen of verbeteringen, laat het hem weten via redactie@samenduurzaamzeist.nl.