Het kan verkeren.
De nieuwe regering liet het in 2022 regenen met beleidsvoornemens op het gebied natuur- en biodiversiteitsherstel, klimaatdoelen, kringlooplandbouw en ruimtelijk beleid. De transitie van het landelijk gebied kwam daardoor eindelijk in zicht.
Onze landschapsvisie Kromme Rijncorridor van augustus 2022 werd een eerste concrete vertaling van het nieuwe rijks- en provinciaal beleid.
We sloegen elkaar op de schouders en verwachtten de doorbraak in 2023:
het maken van uitvoeringsplannen en het toedelen van gelden. Zo schatten wij dat de eerste maanden van 2023 in.
Toen kwamen de Provinciale verkiezingen in maart met de grote winst voor BBB in alle provincies. Met doorwerking naar het aantal zetels in de Eerste Kamer.
Begin juli gaf vervolgens de Regering er de brui aan. Niet vanwege het geklapte Landbouwakkoord, maar vanwege de asielinstroom.
Beide gebeurtenissen hadden een verlammende doorwerking op het transitieprocesvan het landelijk gebied.
Ook de verkiezingsuitslag van 22 november was niet erg hoopgevend voor natuur, landschap en klimaat. De partijen op rechts (PVV, BBB en NSC) hebben over het algemeen een mager programma op dat gebied. PVV en BBB hebben eigenlijk alleen maar maatregelen die ten koste gaan van het ingezette natuurbeleid. Zo staat in het partijprogramma van de PVV bijvoorbeeld als speerpunten het schrappen van het stikstoffonds en het verwijderen van de kritische depositiewaarden (KDW) uit de de wet. BBB is tegen het inkrimpen van de veestapel en de KDW’s. Ook is de BBB tegen de uitbreiding van Natura2000 gebieden. Het schrappen van dergelijke zaken is meteen van invloed op de uitvoeringsmogelijkheden van de provincies, die aan de lat staan voor de uitvoering van het overgrote deel van het natuur- en klimaatbeleid.
Kortom, het optimisme van begin “23 sloeg bij onze werkgroep om in pessimisme.
Maar niet voor lang.
Want gelukkig gaan de ontwikkelingen (op papier) gestaag door:
- De Provincie kreeg complimenten van de Minister voor het concept Utrechts Programma Landelijk Gebied. Dat programma wordt komende maanden ingevuld.
- Het Ministerie van LNV publiceerde de Agenda natuurinclusief 2.0 en 15december het ontwerp Nationaal Programma Landelijk Gebied.
- Op 20 december tekenden de Provincie, het waterschap en 5 gemeenten een overeenkomst over het pilotproject “Kromme Rijnlinielandschap”. Ons gebied maakt daar prominent deel van uit.
Wij zullen onze gesprekken met de provincie voortzetten en kijken hoe we in de ontstane situatie stappen kunnen zetten om de kwaliteitsslag, die we voorstaan met ons prachtige gebied, voort te blijven zetten. Maar naar het zich laat aanzien zal in elk geval, los van juridische procedures zoals voor Kolland/Overlangbroek, een aantal maatregelen ernstig in de vertraging raken. In onze optiek leidt die vertraging alleen maar tot achteruitgang van de bestaande situatie en daarmee tot hogere kosten om aan de wettelijke doelstellingen te voldoen.
We zullen u op de hoogte houden hoe de provincie zich in de ontstane situatie zal opstellen