Siert de Vos gaf hierover een interessante lezing tijdens het Duurzaam Café van woensdag 20 maart in de Bibliotheek van Zeist. Hoe kunnen we omgaan met de uitdijende stad? Op welke manier kunnen we het best voedsel verbouwen en dieren houden? En waar kunnen we dan nog recreëren?
Verleden, heden en toekomst
Verleden
In zijn presentatie stipte Siert het verleden, heden en de toekomst aan. In de jaren 50 - toen Mansholt nog minister van landbouw was - was het credo "nooit meer honger" (Mansholt 1908 - 1995). Maar na jarenlange aanmoediging en subsidies voor groei en intensieve landbouw, kwam Mansholt erachter dat er een grens zit aan groei. De Club van Rome bevestigde zijn vermoeden en kwam tot een onthutsende conclusie. Zie onderstaand citaat.
"De mensheid kan niet blijven doorgaan zich met toenemende snelheid te vermenigvuldigen en materiële vooruitgang als hoofddoel te beschouwen, zonder daarbij in moeilijkheden te komen. (…) Dat betekent dat we de keuze hebben tussen nieuwe doelstellingen zoeken teneinde onze toekomst in eigen handen te nemen, of ons onderwerpen aan de onvermijdelijk wredere gevolgen van ongecontroleerde groei.”
Heden
De schaalvergroting in de landbouw (en menig andere sectoren) heeft de natuur, de biodiversiteit en het klimaat schade aangebracht. Op dit moment verkeren we in een wereldwijde klimaat- en biodiversiteitscrisis. Kunnen we deze crisis te boven komen? En zo ja, hoe dan?
Volgens Siert is er licht aan het einde van de tunnel. Wereldwijd worden er afspraken gemaakt (Klimaatakkoord Parijs 2015 en VN biodiversiteitsverdrag Montreal 2022) en ook op landelijk en provinciaal niveau wordt er actie ondernomen. Steeds vaker ziet men in dat het huidige economische systeem van meer meer méér niet meer werkt. We stappen over van een fossiele economie naar een circulaire economie. Om deze grote maatschappelijke transitie te kunnen vatten verwijst Siert naar de uitspraak van professor Jan Rotmans "We leven niet in een tijdperk van verandering, maar we veranderen van tijdperk" (Omarm de Chaos, Jan Rotmans, 2021).
Toekomst
Maar hoe ziet de toekomst er dan uit? En wat betekent dit voor de Kromme Rijncorridor? De werkgroep Kromme Rijncorridor adviseert om in te zetten op natuur- en biodiversiteitsherstel om drie natuurgebieden te verbinden. Daarnaast suggereert de werkgroep om boeren ondernemende landschapsbeheerders van de toekomst te maken. En bovenal: maak van de Kromme Rijncorridor een groenblauwe proeftuin waar raaigras en intensieve landbouw plaats maken voor extensieve graslanden vol flora en fauna. Herstel het coulisselandschap en geef boeren de handvatten om veelzijdig landschapsondernemer te worden.
Een druk bezocht Duurzaam Café bij de lezing van Siert de Vos (werkgroep Kromme Rijncorridor) in de bibliotheek van Zeist.
PowerPoint slides Kromme Rijncorridor
Ben je benieuwd naar de PowerPoint slides van het Duurzaam Café over de Kromme Rijncorridor? Download de slides en bijbehorende uitleg via de bijlage bij deze blog (onderaan deze pagina).
Over de werkgroep Kromme Rijncorridor
Tussen de bebouwing van Utrecht, De Bilt, Zeist, Bunnik, Odijk en Driebergen-Rijsenburg ligt de Kromme Rijncorridor. Een gevarieerd landelijk gebied met een belangrijke ecologische functie en een rijke cultuurhistorie. De werkgroep Kromme Rijncorridor zet zich in om dit gebied te behouden. Lees meer over de werkgroep Kromme Rijncorridor op deze pagina.
Volgend Duurzaam Café op 17 april
Op woensdag 17 april staat het Duurzaam Café in het teken van sociaal en creatief broedplaats LAB Lou. Marloes de Jong - initiatiefnemer van deze hotspot én directeur van Stadslab Zeist - vertelt waarom zij dit initiatief gestart is én hoe zij de missie van LAB Lou - samen met iedereen uit Zeist en omgeving - wil verwezenlijken. Kom je ook?
Toegevoegde bestanden